9 Haziran 2012 Cumartesi

Yaz Aylarında Nasıl Beslenmeli


Yaz aylarında nasıl beslenmeli?

Yaz aylarında herkesin derdi sağlıklı olmak ve formda kalmak için nasıl bir beslenme programına dikkat edilmesi gerektiği olduğundan dergi, gazete ya da internetten bu konu üzerine bolca araştırma yapılmakta, doğru yanlış birçok diyetler uygulanmaktadır. Özellikle sağlığa zarar veren şok diyetlerden uzak durulmasını gerektiğini söyleye uzmanlar, kışın alınan kiloları vermenin en sağlıklı yolu düzenli beslenmedir dediler. Bunun için uzmanlar yaz aylarında nasıl beslenmemiz gerektiğinden bahsettiler.


Yaz aylarında bilinçsiz yapılan diyetler verilen kiloların kat ve kat geri alınması, buda yetmezmiş gibi sağlıklarının ciddi bir şekilde tehlike altına girmesine neden olmaktadır. Bireylerin amacı kilo vermek değil düzenli beslenmeyi alışkanlık haline getirmek olsa bu tür sorunlar yaşanmayacaktır. Çünkü düzenli ve sağlıklı beslenme ile fazlalıklar atılmakta ve kilo dengesi kurulmaktadır.

YAZ AYLARI IÇIN BESLENME ÖNERILERI


  • Her öğünde mevsime sebzeleri tüketilmektedir. Sebzelerden salata ya da yemek yapabilirsiniz. Ayrıca az yağlı yemekler yapmalı ve ızgarada pişirmelisiniz.
  • Öğün aralarında mevsim meyveleri tüketilmelidir.
  • Haftada 1 kez kırmızı et, iki kez balık ve ağırlıklı olarak ta beyaz et tüketilmeli, ızgara ya da fırında pişirme tercih edilmelidir.
  • barbunya, nohut, yeşil mercimek, kuru fasulye haftada iki kez beslenme programında yer almalıdır. Her gün iki kase yoğurt yenmeli ya da süt içilmelidir. Bunların yanı sıra günlük on beş adet fındık, badem ve ceviz yenmelidir.
  • Sıvı tüketimine ağırlık verilmelidir. Özellikle bol bol su içilmeli, su ihtiyacı çay, kahve, meyve suları ile giderilmemelidir.
  • Alkolden uzak durmalı, kafeinli içeceklere hayatınızda yer vermemelisiniz. Bunların yerine ayran, meyve suları, soda ya da bitki çayları için.
  • Beyaz ekmek yerine kepekli, tahıllı ekmek, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı veya kısır tercih edin.
  • Aşırı yağlı yiyecekler tüketmeyin. Yemeklerinizde zeytin yağı kullanın ancak zeytin yağını yemek piştikten sonra dökün. Salatalarda da zeytin yağı kullanılmalıdır.
  • Aşırıya kaçmadan sütlü tatlılarda yenebilir.
  • Aşırı tuzlu gıdalardan uzak durun.
  • Ağır yemekleri geç saatlerde tüketmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder